Door gebruik te maken van de beoordelingscriteria van VSR-KMS voor het goed- of afkeuren van elementen, wordt nauwe aansluiting met VSR-KMS verkregen. Hiermee kan een schoonmaakdienst het kwaliteitsniveau zodanig bewaken dat de controle volgens VSR-KMS zo goed als zeker een voldoende oplevert. De resultaten van een VSR-DKS meting zijn bestemd voor operationeel uitvoerenden.
Omdat 'vuil' en 'schoon' subjectieve begrippen zijn, waaraan in verschillende situaties verschillende betekenissen worden toegekend, is er behoefte aan een algemeen aanvaardbaar kwaliteitsmeetsysteem, waarbij de subjectieve beoordeling van kwaliteit wordt vervangen door een objectieve meting op basis van uniforme, duidelijk omschreven uitgangspunten.
Om hieraan tegemoet te komen heeft VSR, in samenwerking met TNO, een kwaliteitsmeetsysteem voor schoonmaakdienstverlening ontwikkeld, dat voor zowel schoonmaakbedrijven als opdrachtgevers acceptabel is. Het VSR-kwaliteitsmeetsysteem, VSR-KMS, is een systeem dat de kwaliteit van het schoonmaakwerk volgens objectieve schoonmaak technische criteria vaststelt. Dit, intussen ook volledig geautomatiseerde systeem, speelt een belangrijke rol in het contact tussen opdrachtgever en schoonmaakbedrijf omdat het hiermee mogelijk is van tevoren een minimum aanvaardbaar niveau vast te leggen en een objectief onderscheid te maken tussen goed en slecht schoonmaakonderhoud.
Bovendien kan het VSR-kwaliteitsmeetsysteem signalen geven naar enerzijds het directe toezicht op de schoonmakers (bewaken van de uitvoering en eventueel her instructie van de medewerk(st)er) en anderzijds naar het overleg tussen opdrachtgever en schoonmaakdienst over het gekozen programma van eisen (bijsturen van het schoonmaakprogramma) en over mogelijk te nemen preventieve maatregelen (bijvoorbeeld schoonloopmatten). KMS is derhalve een nuttig managementinstrument, dat na een aantal jaren ontwikkelen, testen, bijsturen en hertesten inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken systeem binnen de Nederlandse schoonmaakdienstverlening.
De metingen inzake het VSR-kwaliteitsmeetsysteem kunnen worden verricht door onze gekwalificeerde medewerkers (VSR-inspecteur of -controleur). Tijdens een ronde door het object wordt met behulp van wetenschappelijk verantwoorde steekproeven gecontroleerd. Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn meestal een 'Acceptable Quality Level'-norm (AQL) overeengekomen. Het VSR-kwaliteitsmeetsysteem kent dan ook een geringe tolerantie voor het toegestane aantal fouten. De kwaliteitsbeoordeling wordt periodiek herhaald. Meestal 4 maal per jaar, maar vaak ook 6 maal per jaar en soms vaker. In sommige gevallen geven de resultaten van de inspectie aanleiding tot een extra 'tussencontrole'.
Het VSR-kwaliteitsmeetsysteem (VSR-KMS) is vastgelegd in een nationale (NEN)-norm voor de beoordeling van schoonmaakonderhoud: NEN 2075. Tevens past VSR-KMS perfect binnen de Europese norm: EN 13549.
Meting van de huidige stand van zaken en na het oplossen van eventueel achterstallig onderhoud. Lees meer
Controle op uitvoering van schoonmaakwerkzaamheden door een persoon of van één taak. Lees meer
Kwaliteitsniveau zodanig bewaken dat de controle zo goed als zeker een voldoende oplevert. Lees meer
Een objectief kwaliteitmeetsysteem voor het beoordelen van de glasbewassing aan gebouwen. Lees meer
Belevingsmetingmethodiek waarmee eenvoudig de waardering voor de schoonmaak kan worden vastgesteld. Lees meer
De schoonmaakbetrokkenen maken met een Seiso-deskundige een rondgang door het pand. Lees meer
Medewerkers worden per steekproef ondervraagd over hun bevindingen. Lees meer
De mystery guest test en beoordeelt de afspraken tussen samenwerkende partijen. Lees meer
Seiso onderzoekt de procedure voor, in en na het gebruik van een clean room. Lees meer
Een contractscan geeft u snel en onderbouwd inzicht over de prestaties van uw contracten. Lees meer